Koor

Geschiedenis van het

10 januari 1946 beschouwen we als onze oprichtingsdatum. Maar eigenlijk bestaat het koor al vanaf 1902. Eerst als mannenkoor en twee jaar later werd dat een gemengd koor.

De oorlogsjaren maakten een eind aan de kooractiviteiten die dus op 10 januari 1946 weer werden opgepakt. Een herstart met de Vrije Stem als geuzen naam. Immers na de bange jaren ’40 – ’45 wilden de koorleden weer zingen in een vrij Nederland. In de huidige naam – Arnhems Oratoriumkoor De Vrije Stem– vindt u de binding die het koor met de stad Arnhem heeft en met het repertoire wat we graag laten horen.

Repertoire

Al vanaf de eerste jaren koos het koor voor klassieke koormuziek. Zo werd al in 1947 in het eerste concert bekende oratoriumfragmenten uitgevoerd. Ons repertoire bestaat uit zowel barokke koorwerken als werken uit de Romantiek en moderne muziek van hedendaagse componisten. Zeg maar van Bach, Mozart en Brahms tot Ramirez, Jenkins en Palmeri.

 

Toekomst

Met trots mogen we na 70 jaar constateren dat ons koor een stevige plek inneemt in de Arnhemse koorcultuur. We geven twee concerten per jaar en we zijn ambitieus in de keuzes van ons repertoire. Om dat te bereiken wordt er veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de koorklank. Tijdens de wekelijkse repetities is er aandacht voor stemvorming en regelmatig worden er stemtesten afgenomen om onze klankkleur te waarborgen. In de toekomst willen wij doorgaan op deze ingeslagen weg om onze muzikaliteit en ontwikkeling te vergroten en nog meer te kunnen genieten van het zingen van prachtige muziekwerken.

Zingen bij het Arnhems Oratoriumkoor

Altijd al willen zingen? 
Dat kan! 

Om bij ons koor te komen zingen hoeft u geen professional te zijn. Belangrijk is een goede stem en affiniteit met klassieke koorzang. Zangervaring en kennis van het notenschrift komen wel goed van pas.

U mag vrijblijvend twee keer komen meezingen en als het dan bevalt en u het aandurft, volgt een stemtest door de dirigent. Hij bepaalt  in welke stemgroep u het best tot uw recht komt en of u een voldoende bijdrage kunt geven aan het koor. 

Top-dirigent

De huidige muzikale kwaliteit van het koor is mede te danken aan de professionele en inspirerende aanpak van dirigent Alexander Geluk. Hij is al 20 jaar verbonden aan ons koor en deze samenwerking is vooral te horen aan de prachtige ronde koorklank. Hij brengt zijn enthousiasme en muzikaliteit op een aansprekende manier over zodat de repetities niet alleen vrolijk zijn maar ook leerzaam. Stemvorming en muziek maken is de sleutel en leidt tot fraaie concerten.

Armeno Alberts, pianist en repetitor van het Arnhems Oratoriumkoor

Repetitor

De repetities worden begeleid door Armeno Alberts. Een ervaren pianist die tevens onze repetitor is.

Maandagavond repeteren

19.45 uur tot 22.00 uur

Het koor repeteert op maandagavond van 19.45 uur tot 22.00 uur. Het eerste deel van de repetitie bestaat uit stemvormingoefeningen. Aan het eind van de repetitie geeft de dirigent het te oefenen materiaal op. Van koorleden wordt verwacht die thuis te studeren. Indien gewenst zullen zogeheten ‘oefenbandjes’ worden versterkt.

Studiedagen

Twee keer per jaar wordt een studiedag georganiseerd waarin we de muziekwerken van het komende concert extra oefenen en stemtechnisch de puntjes op de i zetten. Behalve hard werken is het ook een gezellige dag met volop ruimte om elkaar te ontmoeten.

 

Contributie

De contributie bedraagt € 20,– per maand.


Repetitieruimte

Het Arnhems Ortoriumkoor repeteert in Arnhem.

  
De Elver
Vlamoven 22-24
6826 TN Arnhem

Zingt u mee?

U kunt vrijblijvend twee repetities meedoen. Een goede manier om te ontdekken of het zingen in ons koor iets voor u is!

Met het formulier kunt u zich hiervoor aanmelden.

We hebben plek voor bassen en tenoren!

Reageer

Lees onze privacyverklaring.

Powered by BreezingForms

Toonaangevend in Arnhem en daarbuiten

Sinds 1946 

Het Arnhems Oratoriumkoor is opgericht in januari 1946 onder de naam De Vrije Stem. Een geuzennaam na de jaren van oorlog en bezetting. Inmiddels ‘zingt’ het koor een vooraanstaande rol in het culturele leven van Arnhem en omgeving.

Deze regionale uitstraling is ook terug te zien in het ledenbestand en bij onze concerten waar wij regelmatig bezoekers van buiten de stadsgrenzen mogen begroeten.

Van Vivaldi tot Palmeri

Het Arnhems Oratoriumkoor wil een zo breed mogelijk repertoire van klassieke koorwerken uitvoeren. Van Vivaldi, Bach en Mozart tot Jenkins, Ramirez en Palmeri.

Dat is ook de kracht van het koor om verschillende muziekwerken die ieder weer een nieuwe wijze van zingen en musiceren vragen uit te voeren.

Dat kan alleen door met groot enthousiasme en discipline met elkaar aan het werk te zijn. In een open en prettige sfeer.

Het koor telt ruim 60 leden.

Jaarlijks twee concerten

Het Arnhems Oratoriumkoor geeft jaarlijks minimaal twee concerten. Hierbij worden we veelal begeleid door een professioneel orkest, zoals het Nederlands Begeleidingsorkest en het Van Wassenaer Consort en met inzet van professionele solisten.

De concerten worden in Arnhem en omgeving uitgevoerd waarbij de laatste jaren de Walburgiskerk in het hart van de stad onze concertlocatie is.

Uitgevoerde koorwerken

Top-dirigent

De huidige muzikale kwaliteit van het koor is mede te danken aan de professionele en inspirerende aanpak van dirigent Alexander Geluk. Hij is al 20 jaar verbonden aan ons koor en deze samenwerking is vooral te horen aan de prachtige ronde koorklank. Hij brengt zijn enthousiasme en muzikaliteit op een aansprekende manier over zodat de repetities niet alleen vrolijk zijn maar ook leerzaam. Stemvorming en muziek maken is de sleutel en leidt tot fraaie concerten.

 

Repetitor

 

De repetities worden begeleid door Armeno Alberts. Een ervaren pianist die tevens onze repetitor is.

Bestuur

Eva Hupkes

voorzitter

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

secretaris

Herman Bakker

pennningmeester

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

algemeen lid

Het Arnhems Oratoriumkoor De Vrije Stem kan geen grote concerten uitvoeren zonder de hulp van sponsors en andere begunstigers. Wij zijn hen dan ook bijzonder dankbaar voor hun regelmatige ondersteuning.

In 2015 wordt ons koor financieel ondersteund door de hieronder genoemde instellingen en sponsors.

Gemeente Arnhem

Uit de Regeling Amateurkunst ontvangen wij een tweejaarlijkse bijdrage in de categorie "zang"

Palazzo Architecture - Engineering - Bouwmanagement

www.palazzogroep.nl

 

Wij ontvingen extra subsidies en sponsorbijdragen!

Het komend concert "Zeventig jaar zingen in Vrijheid" wordt extra gesubsidieerd en gesponsord door:

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

Logo gemeente Arnhem

Logo VSBfonds

Hipposan - dierenars voor paarden

www.hipposan.nl

Logo Schoonmaakbedrijf van Londen

www.smbvanlonden.nl

Logo VHK Kantoorartikelen

www.VHKbv.nl

 

Logo Den Hartog Heuff Notarissen

www.denhartogheuff.nl

Logo Voorhoeve makelaars

www.voorhoeve.nl

Wij bedanken de subsidieverleners, de sponsors, onze donateurs, adverteerders en Vrienden van het koor voor hun financiële bijdragen.

 

 

Leden login